Година на построяване

1922 г.

Кратка информация

Сградата е строена презз 1922 г. за Иван Христов Шотов. Автор на проекта е известният варненски архиткт Дабко Дабков (арх. Дабко Петров Дабков – 1875-1945 г.). Ситуирана е на кръстовището на ул. ”Охрид” и ул. ”Цариброд”, на уличната регулация и на калкан със съседните сгради по двете улици. Състои се от изцяло подземен сутерен, висок търговски партер, един жилищен и един атиков етажи. Основната функция е търговската, поради което проектът е със заглавие „Доходно здание”. Сградата има масивна носеща конструкция, а подовите и покривната такива са дървени. Както и в оригиналния проект, на партерния етаж се намират търговски площи с отделни входове, а за жилищната част се влиза от ул.”Цариброд”. Жилищният етаж е с опростена планова схема и се състои от три стаи. Къщата има сегментиран ъглов еркер, завършващ с архитектурен елемент - кула. Намеси личат основно в партерния етаж, където са търговските площи. В жилищните етажи, освен остъкления балкон, сградата в голяма степен е запазила автентичния си вид.

Сградата е типичен представител на обектите със смесени функции в тази част на града, където търговията е едно от основните занятия на местните жители. Поради незначителните намеси, сградата има високи ценностни характеристики в типологично и научно отношение.
Сградата е характерна с голямото внимание към пластичното обемно решение, което е характерна черта на цялото творчество на арх Д. Дабков. Ъгловата кула, която е характерния елемент на сградата, не е изпълнена съгласно проекта, но независимо от увеличената и височина, тя стои като убедителен обемен акцент.

Декоративната украса е относително пестелива, но поставена майсторски и в пълно съответствие с проекта. За съжаление благоусторяването на парцела е напълно унищожено. Положителен факт е, че няма корекция на размерите на партерните отвори. Сдържаната декоративност и последователно проведената флорална тема в декоративното третиране, говорят за силно сецесионово влияние. Както във всеки свой проект, арх. Д. Дабков не се побира в рамките на един стил. Общото обемно решение над партера и формата на завършека на ъгловата кула, издават необароково влияние. Като цяло внушението е еклектично, в най-добрия смисъл на термина, композицията е майсторска и убедителна.

Не е известно сградата да е свързана със значими исторически събития.
В градоустройствено отношение, сградата заедно с останалите сгради от ул. „Цариброд”, е част от доста добре запазен ансамбъл от сгради от 20-те и 30-те години на 20-ти век.

Автор

арх. Дабко Дабков

Техническо състояние

Собственост (преобладаваща)

Вид НКЦ

Статут НКЦ

Категория

Галерия

No items found.

Архивни документи

No items found.

Адрес

Подобни обекти

Хотел „Преслав“

ул. „Цар Симеон I“ 1, Център, Варна

Морски бани

ул. "Капитан Г. Георгиев", Крайбрежна алея, Варна

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“

ул. „Васил Друмев“ 73, Център, Варна

Гюндюз чешма

Автобусна спирка №880419 Р-Т БОРОВЕЦ, Варна

Чешма Скеле капу

ул. „Капитан Георги Георгиев“, р-н Приморски, Варна

Чешма Карач теке

м-т Сълзица, р-н Младост, Варна

Търсене
close
Търсете обекти по адрес, функция, автор...