Година на построяване

1911 г.

Кратка информация

Сградата е построена за Атанас Буров през 1911 г. от арх. Д. Дабков (арх. Дабко Петров Дабков, 1875-1945г.). Сградата се намира в двор и е свободно застроена спрямо съседните постройки. Основният подход е от двора. Състои се от висок цокъл, два етажа и таван. Сградата е с масивна конструкция. Подовете и покрива са с дървена конструкция. На партера има хол с три помещения. На етажа има четири сплани, слугинска стая и баня.

Фасадата откъм морето е съставена от три различно третирани обема. В левия има полукръгъл ризалит на един етаж с пет тесни, високи прозореца. На втория етаж ризалитът се превръща в тераса с ажурен метален парапет. Покривът на сградата е трискатен, с малка хоризонтална част и дървени конзоли. Вторият обем е верандата, която е на две нива с дървени кобилични арки и кръгли колони с декоративни фризове. Десният обем представлява трапецовидна кула с три прозореца, която е издигната над другите обеми и има красив двустепенен купол с шпил.

Извършен е ремонт на цялата сграда и фасадата е в прекрасно състояние. Сградата изглежда като на оригиналните чертежи на арх. Дабков.

Поради грамотната цялостна реставрация (включително интериора) и наличието на оригиналния проект, сградата е важно свидетелство в научно, типилогично и историческо отношение за историята и начина на организация на живота на една от най-значинимите и до днес фамилии, не само за Варна, но и в национален мащаб – фамилията на банкера Атанас Буров.

В стилово отношение, сградата е проектирана и изпълнена в не много разпространеното течение на сецесиона – национален романтизъм.
В градоустройсвено отношение, сградата, заедно с прилежащия благоустроен двор, е прекрекрасен пример за извънградска вила.

Автор

арх. Дабко Дабков

Техническо състояние

добро

Собственост (преобладаваща)

частна

Вид НКЦ

Статут НКЦ

Категория

Галерия

No items found.

Архивни документи

No items found.

Адрес

Подобни обекти

Хотел „Преслав“

ул. „Цар Симеон I“ 1, Център, Варна

Морски бани

ул. "Капитан Г. Георгиев", Крайбрежна алея, Варна

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“

ул. „Васил Друмев“ 73, Център, Варна

Гюндюз чешма

Автобусна спирка №880419 Р-Т БОРОВЕЦ, Варна

Чешма Скеле капу

ул. „Капитан Георги Георгиев“, р-н Приморски, Варна

Чешма Карач теке

м-т Сълзица, р-н Младост, Варна

Търсене
close
Търсете обекти по адрес, функция, автор...