Година на построяване

1961 г.

Кратка информация

Строителството на сградата "Дом на транспортните работници" започва на 18.04.1957 г. и завършва на 05.08.1961 г. Проектанти са арх. Панайот Минков (арх. инж. Панайот Стефанов Минков, 1918-1967 г.) и арх. Борислав Тодоров (арх. Борислав Иванов Тодоров, 1920-1977 г.). Строител е СП „Трансстрой – Варна". Сградата е отдръпната на 10 м. от уличната регулация и е свободно застроена спрямо съседните имоти. Основният подход е от булевард "Приморски". От към ул. „Граф Игнатиев” има второстепенен подход за захранване на сценичната част. Основното тяло е на четири етажа. Под цялата застроена площ има сутерен. Сградата е с масивен стоманобетонов скелет и тухлени стени. В предна част, към булеварда, преди преустройството от 2004г. е имало репетиционни, фоайета и библиотека с хранилище за 300 000 архивни едици на последния етаж. В перпендикулярното тяло на север, има голяма зала с 350 места, с гримьорни и репетиционни зали.

През 2004г. по проект на арх. Мариана Костова, сградата е реновирана и предната и част е преустроена за нуждите на Морска администрация. Извършеният ремонт обхваща основно южната част на сградата като фасадата е с незначителни промени. Вътрешните промени са много сериозни. Фоайето е преградено за кабинети и е затоврен достъпът до залата, която е в плачевно състояние. Сутеренът също е неизползваем.

В типологично отношение сградата представлава, като функция и структура, типична театрална сграда, единствената строена през този период в града.

Главната фасадата, към бул. "Приморски", има всички характеристики на тържествена приемна част, със своята симетричност и внимателно проведени пропорции от общия обем до детайла. Преустройството от 2004г. не е попречило на общото оригинално въздействие.

Сградата има значение в архитектурно отношение, като отличен примар на съвременно, модерно третиране на един класически архетип.
В градоустройствено отношение, играе важна роля в силуета на бул. „Приморски”.

Сградата има значение в архитектурно отношение, като отличен пример на съвременно, модерно третиранена класически архетип.
В градоустройствено отношение играе важна роля в силуета на бул.„Приморски”.

В историческо отношение, сградата е свързана с изключително важни, в регионален и национален мащаб, културни събития.

Автор

арх. инж. Панайот Стефанов Минков

Техническо състояние

задоволително

Собственост (преобладаваща)

частна

Вид НКЦ

Статут НКЦ

Категория

Галерия

No items found.

Архивни документи

No items found.

Адрес

Подобни обекти

Хотел „Преслав“

ул. „Цар Симеон I“ 1, Център, Варна

Морски бани

ул. "Капитан Г. Георгиев", Крайбрежна алея, Варна

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“

ул. „Васил Друмев“ 73, Център, Варна

Гюндюз чешма

Автобусна спирка №880419 Р-Т БОРОВЕЦ, Варна

Чешма Скеле капу

ул. „Капитан Георги Георгиев“, р-н Приморски, Варна

Чешма Карач теке

м-т Сълзица, р-н Младост, Варна

Търсене
close
Търсете обекти по адрес, функция, автор...