Година на построяване

Кратка информация

Чешмата е построена преди 1898 г. Била е вградена в североизточния ъгъл на оградата на Девическата гимназия (сега – РИМ Варна). Сградата на Девическата гимназия е строена в периода 1892 – 1898 г. по проект на арх. П. Момчилов, а по това време, чешмата вече е съществувала. Изградена е изцяло от камък, с две каменни корита, като едното е било към двора на гимназията, а другото към улицата. В голям период от време, чешмата не е била действаща. През 1999 г., по инициатива на варненския археолог Иван Иванов, оградата е беше коригирана така, че чешмата да остане изцяло на улицата, извън парцела на РИМ-Варна. През 2000г., чешмата е реставрирана и захранена от пожарния водопровод на музея. Имаше е два чучура – от изток и запад. В момента те са премахнати и чешмата не работи.

Състои се от цокъл, тяло и атика. На четирите страни на тялото, има по една плитка ниша, с профилна рамка, с кобиличен завършек. В долната и част е разположен чучура. Тялото завършва с пластичен корниз. Атиката над него е пирамидална, богато профилирана и завършва с глобус, който по тогавашната хералдика е символизирал познанието. Аналогичен пример е и чешмата в двора на Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски".

В историческо отношение, обектът е ценен с това, че представлява великолепен пример на благоустрояването на града. Чешмите са били съществена част от градската култура на Варна през 18-ти и 19-ти век.

В градоустройствено отношение, чешмата е съществен елемент от благоустрояването на двора на бившата Девическа гимназия и по ул „Съборни”.

Автор

Техническо състояние

лошо

Собственост (преобладаваща)

Вид НКЦ

Статут НКЦ

Категория

Галерия

No items found.

Архивни документи

No items found.

Адрес

Подобни обекти

Хотел „Преслав“

ул. „Цар Симеон I“ 1, Център, Варна

Морски бани

ул. "Капитан Г. Георгиев", Крайбрежна алея, Варна

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“

ул. „Васил Друмев“ 73, Център, Варна

Гюндюз чешма

Автобусна спирка №880419 Р-Т БОРОВЕЦ, Варна

Чешма Скеле капу

ул. „Капитан Георги Георгиев“, р-н Приморски, Варна

Чешма Карач теке

м-т Сълзица, р-н Младост, Варна

Търсене
close
Търсете обекти по адрес, функция, автор...